Türkiye’nin ihracat kalemleri arasında gıda çok önemli bir yere sahiptir. 2019 Yılı gıda ihracat verilerine göz atıldığında 16.21 milyar dolar gelir elde edildiği görülüyor. Bu alanda en fazla ihraç edilen gıda ürünleri fındık içi, buğday unu ve makarna oldu.
Gıda ihracatı yapılmak isteniyorsa, öncelikle dikkate alınması gereken konular şunlardır:
1. İhraç Edilmesi Planlanan Gıdanın Türü,
2. İhracat Yapılması Planlanan Ülkenin Hangisi Olduğu,
3. İhracat Yapılacak Ülkenin İhracat Parametreleri Nedir?
Gıda ihracatı yapılırken bu noktaların öncelikle aydınlatılması ve ihracat planının ona göre yapılması sağlanmalıdır.
Neden Gıda İhracatı Yapılmalı?
Gıda ihracatı Ülkemiz için çok önemli bir gelir kalemidir. Diğer bütün ihracat ürünleri gibi hem ülkeye hem de gıda ihracatı yapan firmaya göz ardı edilemeyecek rakamlarda kar getiren bir alandır. Bu nedenle gıda, ihracatı yapılması gereken temel ihracat türleri arasında yer alır. Türkiye, Dünya piyasalarında tercih edilen gıda ürünlerine sahip alma avantajına sahiptir. Bu avantajın da değerlendirilmesi açısından gıda ihracatı yapılmalıdır.
Gıdayı Yurtiçine Satmak Ve Yurtdışına Satmak Arasındaki Fark Nedir?
Yurtiçi pazarda ürün satılırken firma kendi ülkesine ait pazarlama uygulamalarını, kendi ülkesinin kültürünü, kendi toplumunun müşteri tercihlerini, iklim koşullarını hesaplayarak bir pazarlama stratejisi geliştirir. Üretici firmanın bütün bu kriterleri kendi ülkesinde bilmesi ve tahmin etmesi çok kolaydır. Dolayısıyla uygun bir pazarlama stratejisi geliştirmesi de son derece kolaydır.
Fakat bütün bu sayılan parametreleri yurtdışına satış yapılacak ülke için tahmin edebilmek zordur. Bu nedenle gıda ihracatı pazar stratejisi belirlenmeden önce bahse konu ihracat yapılacak ülkede bu faktörlerin araştırılması gereklidir.
Bu yüzden de yurtdışına satış yapmak, yurtiçine satış yapmaya oranla daha riskli ve zor bir açılıma girişmek anlamına gelir. Bütün bunların karşılığında yurtdışına satış yapmak birim maliyeti aynı ürünün döviz üzerinden satılması anlamına geleceği için çok daha karlı olur.
Gıda İhracatı Pazarlaması Nasıl Yapılır?
İhracat yapılacak ülkeye giderek pazar araştırmaları yapılabilir. Uçağa binilir ve müşterilerle birebir yüz yüze görüşmeler yapılarak işletmelere ürünlerin tanıtımı yapılabilir. Bu çalışmanın avantajı ihracatçı firmanın kendi fiyatını birinci elden kendisinin belirleyebilmesidir. Fakat bunun yanı sıra geleneksel tarzda bu tür bir gıda ihracatı pazarlaması yapmanın çeşitli dezavantajları vardır. Öncelikle bu sistemde ihracat sürecinin bütün sorumluluğu ihracatçı firmaya aittir. Sorumluluk alınması gereken başlıca alanlar şunlardır:
1. Pazarlama,
2. Satış,
3. Stok miktarları,
4. Nakliye faaliyetleri,
5. Satış sonrası destek çalışmaları,
6. Ret edilen ürünün iade işlemleri
7. Evrak ve dokümantasyon çalışmalarının tamamı
8. Yerel olmayan bir başka saat diliminde çalışmanın getirdiği zorluklardır.
Bütün bu çalışmalar hem çok masraflı, hem de çok eziyetlidir. Bu nedenle gıda ihracatı dijital pazarlama yöntemlerinin kullanılması gittikçe daha fazla tercih edilmektedir.
Sizlerde Yurt İçi Gıda İhracatı yaptırmak isterseniz destek ekiplerimiz ile iletişime geçerek detaylı bilgiler alabilirsiniz.